Als dertienjarige kwam ik in aanraking met de duivensport,door mijn broer Cor kwamen de eerste duiven in het "Griene hokje",toen niet lang daarna broer Pieter zich er bijvoegde was de combinatie Gebr Pander een feit.Boven de garage kwamen hokken gemaakt van tabakskisten van Douwe Egberts

 

In de parel van de Friese elfsteden Sleat kwamen er toen drie vliegende hokken,naast ons waren daar ook nog onze jeugdvrienden de Gebr de Vries en de Gebr van Dijk.Onder begeleiding van Bertus Bult werd er spijkerhard gevlogen.P.V de Blauwband werd in deze periode(eind zeventiger jaren) gedomineerd door de liefhebbers uit Sloten.Ons persoonlijke hoogtepunt was de 2e generale titel in rayon de Kuststrook achter P Venema.

 

Ook in die tijd kregen de duiven al namen,de Greate,Duplo,Zilver etc waren duiven om nooit te vergeten

 

Vanwege mijn werk als verpleegkundige in het Psychiatrisch ziekenhuis in Franeker werd er in 1984 een huisje in de weilanden bij Harlingen gekocht.Drie jaar werd er bij Ons Genoegen gevlogen.Het debuut was indrukwekkend met als witte raaf de Witte 87 deze van origine v/d Hoek doffer presteerde het om in twee weken tijd een 11e en een 18e tegen meer dan 18000 duiven te vliegen,om een paar weken later de eerste van Hof te vliegen.Mijn periode in Harlingen was te kort om er succes te hebben.

 

In 1987 volgde een verhuizing naar de weilanden onder Sint Johannesga,er werd besloten lid te worden van de Witpen te Heerenveen,Joure was qua ligging beter geweest en had zeker het dubbele aantal overwinningen gebracht.De start bij de Witpen verliep moeizaam,het waren de glorie jaren van Joost van Dijk,maar toen er in 1992 nieuwe zolderhokken kwamen en de duiven van Hans Bax de hokken kwamen versterken was ik vertrokken.Fantastische duiven als Romario,de Bouwvakker,Dion,en de Blauwe Homo.

 

Maar de beste duif die ik ooit heb gehad was toch wel Pico(Houben). De teller bleef steken op 3 overwinningen waar het veel meer hadden moeten zijn, het was de tijd van het handmatig klokken en Pico was een zeer slechte binnenloper.

 

In 1993 werd de Generale titel behaald,en in 1994 stond er geen maat op en was ik een van de titelkandidaten van rayon Frisia.Maar op de tweede jonge duivenvlucht kreeg ik bezoek van het toen nog vrij onbekende colie virus.

 

In 1995 werd de huidige woning in Joure betrokken,en wat ik niet had verwacht gebeurde toch,ondanks dat er alleen maar duiven uit toppers uit de omgeving zaten liep het voor geen meter.Zo af en toe een incidenteel succesje.In 2002 kwam het moment dat ik serieus heb overwogen om te stoppen,meevliegen om het meevliegen is aan mij niet besteed.

 

Maar toen was daar Sourdun Boy (de vader van Lesley),met een schitterende overwinning op Sourdun deed hij zijn baas besluiten om het jaar af te maken.Vanaf toen ging het lopen 1e hok dagfond en met miniem verschil 2e generaal.Maar wat belangrijker was dat er een schitterende lichting jonge duiven zat ,onder aanvoering van de Buffel 308 werd het 1e hok jonge duiven.De Buffel zou dat jaar nog een 16e in de afdeling vliegen met een sterke westenwind waarbij de overige duiven in het oosten zaten.Met 2 keer duifkampioen midfond in het ACG was hij absolute top.In 2004 sneuvelde hij op de rampvlucht van uit La Ferte Bernard.

 

In 2003 werd het eerste Keizergeneraal ACG 3 over alle vluchten.

 

In 2004 werden er in de club alle eerste hok kampioenschappen oud gepakt en stond ik vier weken voor het einde nog in de eerste vijf van de gehele afdeling.Bertus Bult waarschuwde me al dat ik nog weleens een foutje maak.Dat was echter al gebeurt namelijk een vakantie boeken.

 

Voor een jong gezin is de duivensport niet altijd even vriendelijk,en ik ga gewoon op vakantie,maar wanneer de duiven dan niet optimaal zijn gaat het mis.Dit gebeurde ook in 2004 . Maar toch nog 3e Keizergeneraal ACG 4 en 5.

 

2005 was niet best maar vanaf 2006 werd de lijn naar boven weer ingezet met

 

2e Keizergeneraal ACG 4.

 

2007 was voor mij een topjaar met veel overwinningen en 2e generaal onaangewezen ACG 4.

 

Het hoogtepunt was wel de generale titel in het ACG 4 in 2009.

 

Dankzij "Wonderboy Lesley"werd 2009 een onvergetelijk jaar.

 

1e generaal onaangewezen ACG 4

 1e onaangewezen dagfond ACG 4

 1e aangewezen dagfond ACG 4

 4e Keizerdagfond Afdeling Friesland 96

 2 generaal onaangewezen Frisia-West(zonder aftrek)

 1e Asduif ACG 4 met Lesley

 

Deze winter werden de hokken afgebroken en ga ik in 2010 iets nieuws proberen,de ambitie blijft nog altijd een NPO overwinning.

 

 

2010

 

Was een jaar met heel veel gedoe,waar wij in de hoek zaten waar de klappen vielen een jaar waar er juist naar eenheid gezocht had moeten worden maar waar eigenbelang de boventoon voerde en waar een compleet ACG verdween om anderen nog meer eer en glorie te geven.

 

Sportief was het echter geen slecht jaar, de uitglijders zorgden voor niet al te beste klassementen op midfond en jong.Maar de dagfond geeft veel vertrouwen.

 

12 Keizerdagfond Afdeling Friesland96 (1800 leden)

 2e Keizerdagfond in ACG 5 en Frisia West is prima.

 

Een 16e NPO Sens met Lesley en een 2e Afdeling Zuid op Sezanne met de Kanarie,en 2x eerste 10 in de totale FFC daar kun je verder mee.Tevens 2e onaangewezen dagfond FFC-West.

 

In de club 1e Generaal onaangewezen en 2e aangewezen generaal,met 9 overwinningen en 7 tweede plaatsen.

 

2011 Is voor mij het jaar geworden van een zeer hoog niveau met moordende concurrentie in mijn achtertuin. Met een zeer moeizaam jonge duiven jaar.

 

In het ACG 1e aan en onaangewezen Generaal oud

 

o add text, images, and other content